Ek sal my nou nie self beskryf as ‘n groot rugby “fan” nie.  Ek was altyd mal daaroor gewees om Nuweland toe te gaan, maar vandat my pa skoonseuns gekry het is dit nie meer vir my beskore nie.  Ek moet dus staatmaak op die radio en tv.

En so gebeur dit dan partykeer dat ek ‘n game helemal mis.  Ek hoor eers die volgende dag dat WP gisteraand gespeel het, of dat die bokke ook iewers ‘n game verloor het. En weet jy wat?  Ek het nog niks oorgekom daarvan nie!  In fact, met al die hartseer tellings deesdae is ek nogals elke keer verlig as ek agterkom dat ek 2 ure van my lewe vir iets nuttig kon gebruik.

Die interessante ding egter van op die radio luister is dat die spanne altyd baie fikser klink as wat hulle op die tv lyk.  Seker maar omdat die omroeper konstant praat, en daar nie altyd konstant iets plaasvind nie.  So elke tree word aangekondig, wat dit dan natuurlik laat klink asof die arme speler verskriklik vêr hardloop.  As jou game op die radio uitgesaai word, is die veld ook groter… luister maar, dit is so.  G’n normale veld het soveel hardloop spasie nie.

Gister kom ek toe ook agter dat rugby op tv ook geweldig snaaks kan wees.  Ek het my sit en doodlag!  Sit eerstens die klank af.  As jy nou mooi daaroor gaan dink, wat vertel die kommentator jou nou eintlik.  Wie nou net aan die bal gevat het?  Dit kan jy self sien, en ek kan jou waarborg niemand gaan jou by die werk vra wie het almal die bal hanteer in die 23ste minuut van die game nie.  Dis net die drieë wat belangrik is, en daar kom in elk geval so ‘n dingetjie op met die ou se naam wat gedruk het.

Nou met die klank af, hou bietjie die spelers se lyftaal dop.  Sonder om name te noem, party van die ouens is wragtag super melodramaties!  Jy sal die een speler kry wat maar eerder ‘n ref moes wees.  Hy is gewoonlik ‘n skrumskakel.  En hy het nie ‘n saak met waar die bal is nie, maar staan en waai so met sy arms om vir die ref te wys dat die een ou iets horribaals verkeerd gedoen het, dat dit sonder klank genuine gelyk het of hy probeer opstyg!

Die opstaan na ‘n val is vir my ook net die beste, veral as daar in die proses ‘n aanslaan was.  Dan kry die skuldige gewoonlik so ‘n gepynigde uitdrukking op sy gesig, maar hy het nie noodwendig seergekry nie.  Sonder klank om jou aandag af te trek kom die ware rede vir die gesig deur, hy het ‘n piepie!  Ek dare jou, gaan kyk!

Losskakels is ook ‘n spesie op hulle eie.  Met klank weereens as die aandag afleier lyk dit gewoonlik of hulle skop, en dan baie beskeie is daaroor terwyl hulle terugdraf (nooit loop nie).  Maar gaan kyk sonder klank.  Daai gesig is een wat baie chuffed is met homself!  En as hy kon, sou hy heel moontlik die skare opgesweep het om vir hom hande te klap soos ‘n WWE stoeier!

Ek het maar opgegee met die rugby op tv ding.  En die radio ook.  Ek soek net die eindtelling, en sal ‘n youtube video van ‘n spectacular drie gaan kyk, as daar so iets is.  Maar ek mis tog vir Nuweland…