Twee jaar terug besluit ek om meer omgewingsvriendelik te raak, en vir my ‘n scooter aan te skaf! Ek is naby die werk, en dit sal my beter laat voel oor die feit dat ek nie aparte glas, plastiek en kos afval drommetjies het nie.

En toe ewe skielik is daar orals specials vir die nuwe Vuka Scuta! Sommer baie cheap! En elke advertensie vertel van hierdie ligte dingetjie wat van hier tot in Egipte kan ry op ‘n halwe liter petrol, en ja, hy is in amper enige kleur beskikbaar, valhelm ingesluit! Ek verstaan nie so mooi wat hulle bedoel met “semi-automatic” nie, maar dit kan nie te erg wees nie.

Ek bestel toe enetjie, en op ‘n gawe Donderdag middag ry ek met my kar na die winkel om hom te gaan haal. En hy lyk pragtig, ‘n geletjie, met ‘n blink valhelm, en ‘n toetertjie wat klink of hy knyp! Die verkoopsman ry hom vir my huistoe, bietjie swak beplanning aan my kant.

Daai aand is ek so opgewonde, maar soos wat ek nou maar is, moet ek eers die manual lees. Die halwe bladsytjie vertel my toe nou nie baie nie, en ek besluit toe maar om die valhelm uit te toets. En kom toe gou agter dat dit iets is om aan gewoond te raak! Dis soos om een moerse bril op te hê! En so gebeur dit dan dat ek amper die hele Egoli daai aand met ‘n valhelm op sit en kyk!

Die Saterdag besluit ek dat dit nou sulke tyd is. Maar toe ek op die ding (hy is gladnie so klein en lig nie) sit, besef ek skielik wat hulle bedoel met “semi automatic”. Die bleddie ding het ratte! Wat jy met jou voete moet verander! Sonder ‘n clutch!

Ek gaan eers moet oefen…

So STOOT ek toe my Vuka Scuta die pad af na die oop grond by die kerk om te gaan oefen. Nou dit mag maklik klink, maar as jy jou hele lewe lank gewoond was om te briek met jou voete en ratte te verwissel met jou hand, is dit gladnie maklik nie!

Die eerste drie keer se wegtrek en stop het heel goed gegaan, maar ek was byna in ‘n koma van die hard konsentreer. Ek dog toe miskien moet ek net ontspan, en ‘n bietjie rustig ry. Groot Fout!

Teen hierdie tyd het ek al ‘n klein skare mense getrek. Nou nie regtig om vir my te kyk nie, maar ‘n spul skoolkinders met “fully automatic” goed het seker gedink daar gaan een of ander rally plaasvind, en hulle kom ry ook op en af op die gronde. Hulle het my bietjie snaaks aangekyk as ek elke keer afklim om die geel gevaar om te draai!

So trek ek toe ‘n laaste keer weg, en dit gaan goed, maar iewers met die konsentreer kom daar toe ‘n soort “short circuit” in my kop en soos ek die briek met my vingers trek, druk die palm van my hand die petrol oop. Ja ja, ek het skeinat geneem op skool, en wat hulle sê gaan gebeur as jy voorrem trek en versnel, gebeur toe inderdaad.

Met ‘n sierlike boog (yeah right) trek ek deur die lug, en duik in die kerkgebou vas! Ja, sien, met die skrik ruk ek toe sommer die stuur in die verkeerde rigting en onthou darem om die Scuta te los toe ek opstyg vir my kortste vlug ooit!

En daar lê ek op die grond, teen die kerk, lam geskrik! En die skoolkinders is skoonveld, seker om die draai gaan lag! En my klere lyk sleg! Lam van skok maak ek vinnig die Scuta staan, haal die valhelm af, en sit toe maar vir ‘n rukkie op die sypaadjie om tot verhaal te kom. Wat ‘n vieslike stuk geel masjien! Daar is defnitief iets fout met hom!

Nie te lank daarna nie het ek maar die Scuta op gumtree gesit en verkoop. Met 23km op die klok! Die skoolkind wat hom gekoop het kon sy geluk nie glo nie! Ek hoop hy onthou dat mens nooit sonder ‘n valhelm moet ry nie! En ek hoop sy val is nie so hard soos myne nie!

Ek koop deesdae niks meer, nie eers ‘n ketel as hy nie ‘n volledige manual in 50 tale met prentjies het nie. Ek respekteer motorfiets ryers op die pad, gee hulle baie spasie, dis nie maklik om daai goed te ry nie. En ek gaan nie meer na daai kerk toe nie…